Class 4 Maths
Chapter 1 Building with Brick Solutions
NCERT book Page No: 2
Question: 1
Which floor pattern do you like the most?
Answer: Pattern 5 looks
familiar, so I like pattern 5.
Question: 2
Have you seen such patterns anywhere?
Answer: Yes, I have seen this type of
pattern in mosques.
NCERT book Page No: 3
Question: 3
Which pattern is made in a circle?
Answer: Pattern J is made in
a circle
NCERT book Page No: 4
Question: 4
How to draw a brick?
Answer: Drawing a brick is
shown below

Question: 5
How many faces in all does a brick have?
Answer: There are six faces
in a brick.
Question: 6
Is any face of a brick a square?
Answer: No, a face of a brick
has no square face.
Question: 7
Draw the smallest face of the brick.
Answer: The smallest face of
the brick is being drawn below

Question: 8
Which of these are the faces of a brick? Mark a (Right)
Answer:

Question: 9
Which of these is a drawing of a brick? Mark a (Right)

Question: 10
Make a drawing of this box to show 3 of its faces.

Answer: Drawing of this box
to show 3 of its faces is shown below

Question: 11
Can you make a drawing of a brick which shows 4 of its
faces?
Answer: No, we cannot draw a
brick which shows 4 of its faces.
NCERT book Page No: 5
Question: 12
What do you think? Which wall will be stronger?
Answer: The wall made by
Zainab will be stronger than Muniya
NCERT book Page No: 6
Looking through a Brick ‘jaali’
The masons who built Jagriti School had also made
different ‘jaali’ patterns on the walls.

Question: 13
How many different ‘jaali’ patterns can you see in these
two photos?
Answer: There are five jaali
patterns in the given two photos
NCERT book Page No: 9
Question: 14
Have you seen arches in a bridge?
Answer: Yes, have seen arches
in a bridge
Question: 15
Where else have you seen an arch?
Answer: I saw arches in old
bridges. In Jaunpur, one of such bridges is situated on the river Saryu.
Question: 16
Isn’t the ‘jaali’ of this window beautiful? It is made of
thin bricks. Have you ever seen thin bricks? Look around
Answer: The ‘jaali’ of the window is very
beautiful. Yes, I have seen thin bricks. These thin bricks are used in Red Fort
situated in Delhi.
NCERT book Page No: 10

Question: 17
Which of these bricks have curved edges?
Answer: The bricks 1 and 2 from
top left have curved edges in the given figure
Question: 18
How many faces do you see of the longest brick?
Answer: Only one face of the
longest brick can be seen in the given figure
Question: 19
Is there any brick which has more than six faces?
Answer: No, there is no
bricks with more than six faces in the given figure.
Question: 20
Have you seen bricks of different sizes?
Take one brick and measure it.
(a) How long is it?
Answer: It is 10 inches in
length
(b) How wide it is?
Answer: It is 4 and half
inches wide
(c) How high is it?
Answer: It is 3 inches in
height
Question: 21
Muniya wants to make a wall 1 metre long. How many bricks
will she need to put in a line?
Answer: She needs 4 bricks to
make a wall 1 metre long
Question: 22

Can you guess how high is the chimney here? Is it:
(a) about 5 metres?
(b) about 15 metres?
(c) about 50 metres?
Answer: The chimney is about
50 metres high in the given figure
NCERT book Page No: 11
Question: 23
Here are four pictures from the brick kiln. These pictures
are jumbled up. Look at them carefully. Write the correct order

Answer: The correct order of
the given figure is C, D, B and A i.e




NCERT book Page No: 12
Question: 24
Have you seen a brick kiln? Did you try to guess the
number of bricks kept there?
Answer: Yes, I saw a brick kiln. There may be more than
one lakh bricks kept in brick kiln.
Question: 25
Can you write the number one lakh?
Answer: One lakh is written
as 100000
Question: 26
Look at these photos and guess how many bricks are carried
by this truck.
Also find out from a truck driver how many bricks they
can carry in one truck.

Answer: According to truck
driver, he can carry 4000 bricks in a truck.
Bhajan went to buy bricks. The price was given for one
thousand bricks. The prices were also different for different types of bricks.
Old bricks – Rs 1200 for one thousand bricks
New bricks from Intapur – Rs 1800 for one thousand bricks
New bricks from Brickabad – Rs 1200 for one thousand
bricks
Question: 27
Bhajan decided to buy the new bricks from Brickabad. He
bought three thousand bricks. How much did he pay?
Answer: Bhajan has to pay Rs
6000 for three thousand bricks
Question: 28
Guess what he will pay if he buys 500 old bricks
Answer: Bhajan pays Rs 600,
if he buys 500 old bricks
No comments:
Post a Comment